blog

Blog op nr:

 

#1 De idealistische kant door Yvon Hollander

#2 Verhuizen door Yvon Hollander

#3 Het baardje van Martijn door Yvon Hollander

#4 het bruidspaar op de taart door Yvon Hollander

#5 Het halve kabinet opgepakt tijdens prinsjesdag door Yvon Hollander

#6 STRTFSTVL

#6 STRTFSTVL

 

Voor het eerst in 15 jaar Adorabel staan we op een beurs. Want ja.. je kunt je geld maar 1x uitgeven en we investeerden liever in mooie acts en een goede website. Maar nu zijn we op een punt waarop we willen laten zien dat we een nieuwe weg inslaan en dat doen we op www.strtfstvl.nl

Op de terugweg zagen we een prachtige grote rode maan aan de horizon. Na even googelen kwamen we er achter dat het de maan van de langste nacht was die staat voor een nieuw begin. Prachtige symboliek voor dit moment. Want deze beurs voelt als het begin van Adorabel 2.0

En de eerste boekingen zijn binnen. Joepie! Zin in!

 Blog 4

Het bruidspaar op de taart 

door Yvon Hollander

 

De act is inmiddels verkocht aan het Animatie Paradijs (BE), maar heeft een verhaal dat me altijd bij zal blijven. 

 

We waren ingehuurd door de vader van de bruid. We zouden bij de ingang van de feestzaal staan als de bruiloftsstoet van het stadhuis naar de feestzaal zou gaan. 

 

We waren mooi op tijd om op te bouwen. De taart was net nieuw en zat vernuftig in elkaar. Het is nogal een constructie. Maar het paste precies in de bus en zag er supercool uit. Afijn... taart opgebouwd. Geschminkt. Nog even een broodje want we lagen mooi op schema. 20 minuten voor aanvang: kostuums aan. Vraagt Mark (aka bruidegom) 'waar is de broek?' En ik antwoorde 'In de kostuumzak'. Mark: 'nee, heb ik al gecheckt'. Eh... In de bus nog misschien? ... checken (met schmink over straat)... geen broek. Conclusie: De broek ontbreekt. SHIT! Yvon tegen Mark: 'wat had je voor broek aan vandaag en mag die geschminkt worden?' Mark had een knalrode broek aan.. _probleem- 10 minuten op de klok -

Ik stuurde een SMS aan de vader van de bruid: We hebben een probleem: we kunnen niet optreden zoals afgesproken. Het spijt me enorm!! Als alternatief kan het bruidspaar zelf op de taart gaan staan voor een foto moment. Uiteraard hoeft u ons niet de volledige vergoeding te betalen'. 

Ik liep even naar beneden voor een taart check toen mijn oog viel op een aangeklede Abraham pop die in een hoek lag. Met...jawel .. een zwarte pandjesbroek... Ik twijfelde geen moment en rukte de broek van de pop. Ik spoedde naar boven en begon als een gek de broek te schminken. Mark trok hem aan en we haastten naar beneden, namen positie op de taart. Mark stond achter mijn jurk, samen in liefelijke pose. We stonden 2 seconden toen de stoet de hoek om kwam. we deden ons ding.en verwelkomen de stoet. Iedereen nam foto's. De stoet ging de zaal in en wij naar boven.

We schminkten af en ik checkte meteen mijn telefoon. Geen bericht terug. Afgeschminkt ging ik de zaal in om de vader van de bruid te bedanken. Wat bleek: hij had de sms nog niet gezien en er was niets raars opgevallen. 

#10voor12reddingsactie


Blog 3: het baardje van Martijn door Yvon Hollander


Blog 2: Verhuizen

door Yvon Hollander

 

Het is zover... Na 12 jaar paradijselijk werken in het voormalige handenarbeid lokaal van de HAN, in Nijmeegs Dukenburg, moeten we eruit. Half maart 2017 is de deadline. Je weet dat dit het risico is als je anti-kraak huurt, maar toch... het levert toch een klein traantje op om weg te pinken. 12 jaar prachtige herinneringen. Alles is daar opgebouwd.

Een klein moment van paniek bekroop bij onderzoek naar een andere lokatie. Maar dan zijn daar ... ouders... ofwel ... redders in nood.

Ze wonen in de Achterhoek op een boerderij aan de voet van het Monterferland. En er is nog wel plek voor Adorabel. De boel moet wel effe verbouwd worden (lees: het hele dak moet eraf!!!), maar dan heb je ook wat. 

Ja... terug naar de Achterhoek. Niet om te wonen, maar wel om te werken. En dat voelt goed!!! Binnenkort het atelier leegruimen en klaarmaken voor de oversteek.

Maar we laten deze gelegenheid niet zomaar voorbij gaan. Dit vraagt natuurlijk om een demolition party! 

Dus binnenkort: handen uit de mouwen en voetjes van de vloer.


Blog 1: De idealistische kant. 

door Yvon Hollander

 

De jaren '80 uitspraak 'een beter milieu begint bij jezelf' is blijven hangen. Ik vind best veel van 'onze maatschappij'. Maar aan denken alleen heb je niks. Je moet doen. Toch?

 

 

Ik heb nagedacht over hoe Adorabel op een positieve manier kan bijdragen aan een betere wereld.

Vanaf het begin hebben we gooigeld (verdiend op straat) opgespaard voor goede doelen. Zo hebben we 4 jaar lang een Oegandees weeskind naar school laten gaan en kost & inwoning in een tehuis gegeven. Ook doneerden we leuke bedragen aan: Warchild, het Kankerfonds, Kika, Greenpeace, Because we Carry en nog meer. We treden 4x per jaar gratis op voor een goed doel. Ok, that's a start...

 

De straat is natuurlijk podium en beeldig theater is een perfecte manier om mensen aan te spreken op een leuke manier.

We zijn voor Greenpeace naar Japan geweest om daar als vrouwe justitia PR te vergaren rondom een rechtzaak over walvissen vangst en distributie. Dit was een waanzinnige ervaring.

 

Yvon: 

"Toen ik hoorde dat Nederland ging bombarderen in Syrie, dacht ik 'hier ben ik het niet mee eens!' Hoe kun je nou bommen gaan gooien als je vrede wil? Not in my name! Maar dan voel je je maar een klein poppetje in het grote geheel dat niets gevraagd wordt. Ik ben toen naar Den Haag getrokken. Heb mijn Terra kostuum aangetrokken en ben met een bordje 'bombs for peace? Really? #notinmyname' op de stoep voor de ingang van het ministerie van Defensie gaan liggen. Mijn performance duurde 20 minuten. Toen kwamen er 4 (!) politie auto's aangescheurd en werd ik gesommeerd te vertrekken. Ik koos eieren voor mijn geld. Het punt was gemaakt."

 

Nee, het legt geen windeieren om idealistisch te zijn. Adorabel sloeg beleefd een opdracht voor Shell af voor 10 statues.

Een uur voor de aanvraag was Yvon net overstag gegaan om sponsor te worden van Greenpeace die actie voerde tegen het boren naar olie op de Noordpool door Shell. Tja...

En hoever ga je? We vliegen regelmatig en rijden in een oud busje. Da's ook niet echt goed voor het milieu he..

 

Het is maar lastig om telkens bewust te kiezen. Je hebt het een stuk gemakkelijker als je je kop in het zand steekt.

 

Yvon las boeken als geldschepping vanuit het niets van Ad Broere, 'Dit kan niet waar zijn' over de bankencrisis (Joris Luyendijk) en de 'Panama papers'. Dit liet haar niet koud.

Het heeft ervoor gezorgd dat Yvon ervan heeft gekozen met Adorabel 15% korting te geven aan klanten die bereid zijn om met de Florijn te betalen. Zomaar, zonder adder onder het gras. Uit sociaal maatschappelijke beweging en betrokkenheid. Omdat het ook anders kan en omdat wij vanuit onze eigen omgeving wel degelijk iets kunnen veranderen.

  

www.betalenmetflorijn.nl